tisdag 19 november 2019

Amazonas och Inkaleden - En resa i Peru 2019 -> Dag 10 Måndag 23 september; Paccaymayu - Wiñayhuayna, Peru

Som vanligt blev vi väckta med lite kokate. Väckning 5:30 och vandringen startade 6:45. Dagens vandring kom att bli den längsta. Eftersom vi campat i en dal började dagen med en stigning. Vi klättrade brant till 4000m. På vägen upp fick vi se hjort och kondor. Hjorten stod still så vi kunde ta riktigt bra foton men kondoren svävade högt upp i himlen innan den försvann bakom en bergstopp. Vi klättrade upp på toppen av Runku Pass och fick delta i en ceremoni med vår guide. Vi placerade 3 kokablad under en sten som vi tagit med till platsen vi befann oss på. Min förståelse av det hela var en hyllning till berget och Moder Jord. De tre kokabladen hade nån andlig symbolik som jag tyvärr missade berättelsen om. Dagens vandring började uppför men efter att vi passerat Runku Pass gick vi 1400 höjdmeter utför. Stundvis är det rejäla trappsteg som Marie verkligen fick känna av eftersom hon är kort. Mina tår i högerfoten började ge sig till känna efter ett tag och värkte rejält innan jag insåg att snörningen på mina kängor gått upp. Knyta om och må gott igen 😀. Ena stunden är man på toppen av ett berg eller genom en flera hundra år gammal inkaruin och i nästa stund vandrar man genom regnskog. Otroligt vackert, häftigt, fantastiskt som man bara måste uppleva.

Vi var framme vid Wiñayhuayna halv sex, strax innan det blev mörkt. På kvällen serverades som vanligt kaffe, te och popcorn. Eftersom det var sista kvällen bjöds det även tårta innan middagen serverades. Kocken är helt fantastisk på att skapa den ena goda och vackra maträtten efter den andra. Vi hade avtackning på kvällen då vi gav extra betalning till bärarna. Betalningen gavs till kocken som var chef för deras grupp. Jag antar att han fördelar i sin tur inom gruppen. Bärarna var bönder som hade det här jobbet som extraknäck några gånger per år. Kocken var den mest rutinerade av dom alla med sina 12 år på Inkaleden. Det är ett slitsamt liv dom lever som bönder och bärare. Jag skänkte min Mora Eldris kniv med tändstål till kocken (fick köpa nytt när jag kom hem).
När vi krupit till kojs för sista gången i tälten stormade det in ett gäng högröstade amerikanare som hade vandrat de sista timmarna i mörker. Att ta hänsyn till övriga som försökte sova existerade inte i deras värld. Nåväl, även dom blev trött och kröp till kojs. Imorrn ska vi upp extra tidigt för att nå solporten när solen stiger upp.
Kennet (-:
Bärarna diskar innan avfärd från Paccaymayu, plastpåse som vattenrening

Utsikt mot lägerplats Paccaymayu

Först kämpar vi uppåt några hundra höjdmeter :-)

Framme vid Runkuraqhay

Ännu en maffig vy

Elio tar oss med i en andlig ceremoni på Runku Pass 

Huemul, hjortdjur som lever i anderna

Naturliga passager genom grottor

Lama o Kennet vid Sayacmarka

Formad sten för att hålla takpålar, Sayacmarka

Utsikt från Sayacmarka mot Chakicocha, vårt lunchställe

Vi närmar oss lägre vegetation

Nöjd efter lite vandring och en god lunch

Vy mot Chakicocha, i bakgrunden syns även Sayacmarka

Det mesta var färdigblommat men några vackra blomster är kvar 

En kolibri suger nektar
Vacker mossa/lav utefter bergssidan

Sista platsen för natthärbärge

Som alltid en fullt fungerande vattenplats

Inkaruin

Nöjda vandrare med Urubambafloden i bakgrunden

En magnifik inkaruin innan vi når Wiñayhuayna
Kolla in trappstegen, genialt

Den lilla pricken är Marie på väg nedför trappen i bilden nedan


Här var det rejält brant att gå utför


Magnifikt

En fantastisk kock

Sista kvällen med kock o bärare



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar