tisdag 8 oktober 2019

Amazonas och Inkaleden - En resa i Peru 2019 -> Dag 4 Tisdag 17 september

Bli inte förvirrad av datum i huvudet på inlägget och datumet i rubriken. Jag lägger till både text o bild i efterhand eftersom vi inte hade tillräckligt bra nätverk på vår resa. Nu kör vi dag 4.

Den här dagen kommer att bli full av äventyr. Vi startar morgonen med en vandring till Oxbow Lake, fortsätter eftermiddagen till en bonde på andra sidan Rio Tambopata och avslutar med en nattvandring :-)

Som vanligt är det tidig uppstigning eftersom det gäller att vakna med djuren när solen g¨år upp. Idag fick vi i och för sig sova till 05:00. Efter frukost gav vi oss iväg på en vandring genom regnskogen till Oxbow Lake. Enligt beskrivningen skulle det vara en vandring på ca: 45 minuter men vi gick i drygt 2 timmar innan vi nådde Oxbow Lake. Som vanligt är resan det intressanta, vår guide Dennis visade oss en massa intressanta saker utefter vägen. Även idag fick vi se en del levande väsen, smaragdorm,  apor (idag Tocón) som hoppade mellan träden, spindlar, en vacker groda, osv.
Oxbow Lake ligger i Tabobatas naturreservat och har skapats som en avgrening av Rio Tambopata. Här matade vi Pirayor med slätbulle, som dom verkade gilla. Efter en rundtur där vi kollade in kolibri, fladdermöss, pirayor och "tigerfish" tog vi oss in i regnskogen för att kolla in ett par jätteträd. Om jag förstod vår guide rätt så var det första trädet ockuperat av en parasit (parasite ficus).  Det är riktigt mäktiga träd och vi var inte tillräckligt många för att krama om trädet :-). Här visade vår guide sin förträffliga kunnighet i fotografering. Vi fick ställa upp oss framför ett av träden vid en panoramafotografering. På given order fick vi springa runt bakom Dennis och ställa upp oss igen framför trädet. Så enkelt var det att klona familjen Sundelin.

Eftermiddagens besök hos bonden tvärs över floden visade sig vara intressant på fler sätt. Vem tusan vill bo för sig själv i regnskogen där det saknas både ström och rinnande vatten. Jag vete tusan hur han löser allt det praktiska i livet. Han hade ett dieselaggregat som användes sparsamt eftersom tillgången på diesel är begränsad. Oavsett alla praktiska problem så lyckas han med att odla en massa olika banansorter, stjärnfrukt, ananas, lime, kakao, apelsin, etc. Han ägde 14 hektar regnskog men odlade endast 3 hektar och lyckades livnära sig på det. Knacka först o fråga sen var Adams kommentar då jag råkade knacka på ett getingbo först och sen frågade vad det var. Turligt nog för oss alla som stod vid trädet där getingboet hängde vara att jag knackade inte tillräckligt hårt för att väcka getingarna.

På kvällen tog vi en nattvandring och smög omkring i ficklampssken letandes efter ögon i regnskogen, spindlar, ödlor och allt annat som rör sig. Vår guide Jonathan retade upp en tarantella genom att pilla i dess bo.

Även i regnskogen vill man förklara världen

Tigerfish - Ser ofarlig ut

Smaragdboa

Termitbo som väcker Maries intresse

En vacker groda som Adam upptäckte i löven

Stjärnfrukt - Carambola

Ananas

Bonden matade apor med bananer  för att få sällskap

Adam når nya höjder

För mycket Sundelin

Buffé i Refugio Amazonas Lodge

Snygg insekt helt enkelt

Hitta kolibrin

Kanottur på Oxbow Lake

Ramphastos tucanus, Tucan från dålig vinkel

Spindel i natten

Ödla i natten

IT-avdelningens spår i natten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar