torsdag 3 oktober 2019

Amazonas och Inkaleden - En resa i Peru 2019 -> Dag 3 Måndag 16 september

Idag ska vi in i Tambopata naturreservat för att skåda på Arapapegojor. Platsen går under benämningen "Chuncho Macaw Claylick" och ligger 2-timmars båtfärd bort utefter Rio Tambopata. Två timmars båtfärd innebär tidig väckning för att vi ska hinna fram innan det blir allt för varmt på dagen. Väckning 4:00 och samling för avfärd 4:30 😴. Även om båtfärden tog 2 timmar så kändes den aldrig tråkig. Miljön runt ikring oss är alldeles fantastisk med Rio Tambopata som är rejält strömmande vatten med ständiga hinder, fågel- och djurliv utefter hela vägen. Vi såg bl.a Cocoihäger, Amazonskarv, Knivhocko, Gulgumpad kasik (har korgliknande bon hängande i träden - kolla bild nedan), Skogsgam, Röd vrålapa, fjärilar,,,,,, Fantastiskt........
 Vi gjorde ett kort stopp och kollade in papegojor innan vi tog oss ann Arapapegojorna vid "Chuncho Macaw Claylick". Grejen med claylick är den att jordarten är så rik på mineraler som arapapegojorna behöver så varje morgon träffas dom vid just den här slänten för att slicka lera och lika troget varje morgon sitter ett gäng turister och spanar. Våra guider är riktigt kunniga när det allt som naturen ger oss här i Amazonas. En specialitet som dom har är att fota med mobilen via tubkikaren. Man får inte vara darrig på handen när den specialaren skall utföras. Jag misslyckades totalt. Dessutom är dom händiga nog att duka upp en go frukost samtidigt som vi tittade på arapapegojor. Efter ett par timmars spanande återvände vi till lodgen för lunch o siesta.

Eftermiddagens äventyr blev ett besök till "Canopy Tower", ett 35 meter högt utsiktstorn mitt i regnskogen. På toppen når man upp i nivå med trädtopparna och ser ut över hela regnskogen. På vägen till Canopy Tower såg vi en grupp apor som kastade sig fram mellan träden, riktigt häftigt. Det var inte helt enkelt att fota eftersom dom är snabba och döljs delvis av regnskog. Enklare att fota var den Smaragdboa som slingrat sig runt en trädgren. Vi höll oss dock på behörigt avstånd från boaormen.

Efter middagen blev det tidig sängläggning. Trots alla intryck under dagen slocknade vi alla tre omgående. Nya äventyr väntar oss tidigt imorrn.


Tidig morgonvy mot vårt rum
Soluppgång över Rio Tambopata

Jäkligt snyggt
Hinder i vägen
Gulgumpad kasik

och dess bo


Redo för spaning på Arapapegojor

Tre Blå-Gul Macaw i siktet

Mums för mineraler I

Mums för mineraler II

Mums för frukost

Redo för Canopy Tower

En fundersam Mösskapucin
Smaragdboa lindad runt en trädgren

På toppen av Canopy Tower

Ca: 160 trappsteg :-)

Solnedgång sedd från toppen av Canopy Tower

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar